Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Cununia religioasa

Poate cele mai frumoase declaratii de dragoste sunt promisiunile facute in fata lui Dumnezeu, intr-un lacas Sfant, in cadrul ceremoniei religioase. Fiecare cult religios are obiceiurile si traditiile sale. insa toate cununiile religioase, indiferent ca sunt catolice sau protestante au acelasi scop: o promisiune suprema. O promisiune de iubire, de respect, de insotire la bine si la greu.
Cununia religioasa este o Taina de binecuvantare a unirii destinelor celor doi tineri si se spune ca in timpul slujbei harul dumnezeiesc se coboara asupra mirilor.

Sfaturi practice:

Primul pas este acela de a stabili in ce biserica veti face cununia religioasa.
Un alt criteriu dupa care veti alege biserica pentru cununia religioasa o reprezinta si preotii. Sunt de luat in considerare si serviciile care va sunt puse la dispozitie, pretul in cazul in care aveti un buget limitat etc.
Odata aleasa biserica, trebuie sa discutati cu preotul care va sustine slujba de cununie religioasa mai multe aspecte:
- Veti discuta despre durata cununiei. Este important sa stiti cam cat dureaza pentru a va putea organiza timpul. Intrebati si care este de obicei durata decalarilor intre nunti. Nu uitati sa specificati, daca este cazul, ca nu ati facut logodna. Aceasta reprezinta o alta slujba si timpul acordat cununiei religioase va fi deci mai mare.
- Modul de plata al slujbei. Acesta difera de la o biserica la alta, la fel difera si preturile si serviciile bisericilor. Intrebati daca se plateste la sfarsitul slujbei (acest cost va fi suportat de nasi in mod normal) sau daca se ofera un avans inaintea slujbei (care de obicei e suportat de miri). Alte intrebari utile ar fi despre costuri suplimentare in biserica, spre exemplu anumite aranjamente daca este cazul, icoane (uneori se poate ca nasii sa cumpere o icoana pe care sa o daruiasca mirilor).

Pentru Biserica Ortodoxa Romana conditiile impuse ar fi urmatoarele:

- mirii sa nu fie rude de grad I pana la VII, sa nu fie incuscriti si sa fie botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe. Casatoriile mixte nu sunt teoretic admise, dar se poate cere aprobarea Episcopului locului.
- tinerii trebuie sa fie spovediti si cuminecati inaintea cununiei.

Acte necesare: certificatul de casatorie civila si adeverinta de botez (in cazul in care una din parti nu face parte din parohia unde se va savarsi Cununia).

Pentru Biserica Romano-Catolica conditiile impuse ar fi urmatoarele:

              - credinciosii romano-catolici care doresc sa se casatoreasca la biserica trebuie sa se prezinte cu cel putin trei luni inainte la preotul paroh pentru pregatire sau consiliere in vederea casatoriei. Consilierea e necesara pentru ca preotii catolici nu accepta divortul sub nici o forma.
               - in schimb, Biserica Romano-Catolica are o viziune mai ecumenica acceptand casatoria mixta si neimpunand partii necatolice sa frecventeze cultul catolic decat la cererea expresa a acesteia.
               - macar unul dintre nasi trebuie sa fie catolic pentru a veghea la respectarea legilor bisericesti, pentru ca nasii sunt parintii spirituali ai noii familii.
                  - taxe nu se percep pentru Sacramentul Cununiei, dar, daca familia doreste , poate sa faca o donatie Bisericii, aceasta fiind bine primita.

Actele necesare sunt:

- certificatul de cununie civila,
- certificatul de botez.

*acte necesare cununie religioasa Ploiesti, biserici Ploiesti, decor nunta biserica Ploiesti, cununie religioasa Ploiesti*

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player